TZOB Başkanı Bayraktar: 2025 Tarımda Afet Yılı Oldu
TZOB Başkanı Bayraktar: 2025 Tarımda Afet Yılı Oldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yıl doğal afetlerin gölgesinde buruk bir kutlama yapıldığını belirtti. Bayraktar, alın teriyle üretimi sürdüren tüm üreticilere şükranlarını sundu.
Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından 1984’ten bu yana kutlanan 14 Mayıs vesilesiyle konuşan Bayraktar, iklim krizi, girdi maliyetleri, doğal afetler ve jeopolitik gelişmelerin tarımı stratejik bir sektör haline getirdiğini vurguladı. “Yelkenleri tarıma çevirmeliyiz” diyen Bayraktar, çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
Bayraktar, tarımın Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın %5,6’sını ve istihdamın %14,8’ini sağladığını hatırlatarak, Türkiye’nin fındık, kuru üzüm, kuru kayısı ve incir gibi ürünlerin ihracatında dünya lideri olduğunu belirtti. “Tüm bu başarı, üretmekten vazgeçmeyen çiftçimizin emeği sayesinde” dedi.
“2025 tarım için afet yılı oldu”
2025 yılının ilk beş ayında çok sayıda doğal afet yaşandığını hatırlatan Bayraktar, Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay’da, Nisan ayında ise 65 ilde zirai don afeti yaşandığını söyledi. Bu afetlerden fındık, kayısı, üzüm gibi önemli ihracat ürünleri de dahil olmak üzere birçok ürün zarar gördü.
3-4 Mayıs’ta ise Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Niğde ve Gaziantep’te dolu afeti yaşandığını belirten Bayraktar, “Ziraat Odaları olarak her afette sahadayız. 20’den fazla ilde bizzat incelemelerde bulundum” dedi.
“Çiftçilerimiz borçlanarak üretiyor”
Bayraktar, artan girdi maliyetlerinin çiftçileri borçla üretime zorladığını söyledi. “Gübre, mazot, yem, zirai ilaç, elektrik, sulama, tohum ve işçilik maliyeti sürekli artıyor. 2025 yılı Mart ayında çiftçilerimizin bankalara olan borcu geçen yıla göre %50 artarak 996 milyar 177 milyon liraya çıktı” dedi.
Çukurova’da buğday ve arpa hasadının başladığını belirten Bayraktar, bu yıl yağışların yetersizliği ve doğal afetler nedeniyle kıraç arazilerde kalite ve verimin düştüğünü söyledi. Sulama imkânı olan alanlarda ise sulama ve enerji maliyetlerinin üreticiyi daha da zorladığını ifade etti.
“Buğday üreticilerimiz, emeğinin karşılığını almak istiyor. 2025 yılı müdahale alım fiyatı, maliyet ve refah payı gözetilerek, hasat öncesi piyasanın üzerinde açıklanmalı ve ödemeler gecikmemelidir” dedi.
“Gençler kırsalda kalmak istemiyor”
Tarımda yaş ortalamasının 59’a çıktığını, gençlerin kırsalda kalmadığını belirten Bayraktar, “Tarımda kayıtlı genç çiftçi oranı %5’in altına düştü. 2021’de 1 milyon olan SGK’lı çiftçi sayısı, 2024 sonunda 419 bine geriledi. 1,1 milyon çiftçi ise muafiyet belgesiyle sistemin dışında kaldı” dedi. Bayraktar, genç ve kadın çiftçilere özel sosyal güvenlik destekleri verilmesi ve Tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.
“Hayvancılıkta potansiyelimizi kullanamıyoruz”
Bayraktar, artan yem maliyetleri ve düşük üretici fiyatlarının hayvancılığı zorladığını belirtti. “Küçük aile işletmeleri yeterli gelir elde edemiyor. Ürünlerin güvenceli bir pazara sahip olması, üretimin devamlılığı için şart” dedi.
“Biz üretmezsek Türkiye aç kalır”
“Biz üretmezsek Türkiye aç kalır” diyen Bayraktar, TZOB olarak çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti. Tüm üreticilere bereketli ve afetsiz bir sezon dileyerek 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladı.
Ankara HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.